Powiem od razu, że lawendowe pianki są tak piękne tylko dzięki barwnikowi. Ale nadal deser jest niesamowicie aromatyczny i pyszny. Do jego przygotowania potrzebne będą suszone kwiaty lawendy, agar-agar i inne standardowe składniki.
Składniki
- Lawenda (suszone kwiaty) – 2 art.
- mus jabłkowy - 250 g
- białka jaj - 50 g
- cukier - 550 g
- agar-agar - 8 g
- barwnik spożywczy (fioletowy) – 2 kropla
- woda - 200 ml
Przepis na gotowanie krok po kroku
Suszone kwiaty lawendy zalać wrzącą wodą, owinąć grubym ręcznikiem i pozostawić na 10 godzin.
Przecedzić przez podwójną warstwę gazy.
Podgrzej powstałą nalewkę w łaźni wodnej i wymieszaj z agarem agarowym.
Dodaj cukier i gotuj przez 3-5 minut, często mieszając.
Mus jabłkowy wymieszaj ze schłodzonymi białkami i ubij mikserem, aż będzie puszysty.
Wlej syrop agarowo-agarowy cienkim strumieniem, dodaj barwnik i ubijaj wszystko razem przez kolejne 5 minut.
Umieść powstałą masę w torbie cukierniczej, załóż odpowiednią dyszę i umieść pianki na silikonowej macie. Suszyć przez 24 godziny w temperaturze pokojowej.