desery 13.07.2023

Lawendowe pianki

30 min
4 porcje
Lawendowe Pianki
chamillew, stock.adobe.com
0

Powiem od razu, że lawendowe pianki są tak piękne tylko dzięki barwnikowi. Ale nadal deser jest niesamowicie aromatyczny i pyszny. Do jego przygotowania potrzebne będą suszone kwiaty lawendy, agar-agar i inne standardowe składniki.

Składniki

Przepis na gotowanie krok po kroku

Suszone kwiaty lawendy zalać wrzącą wodą, owinąć grubym ręcznikiem i pozostawić na 10 godzin.

Przecedzić przez podwójną warstwę gazy.

Podgrzej powstałą nalewkę w łaźni wodnej i wymieszaj z agarem agarowym.

Dodaj cukier i gotuj przez 3-5 minut, często mieszając.

Mus jabłkowy wymieszaj ze schłodzonymi białkami i ubij mikserem, aż będzie puszysty.

Wlej syrop agarowo-agarowy cienkim strumieniem, dodaj barwnik i ubijaj wszystko razem przez kolejne 5 minut.

Umieść powstałą masę w torbie cukierniczej, załóż odpowiednią dyszę i umieść pianki na silikonowej macie. Suszyć przez 24 godziny w temperaturze pokojowej.

Olga Beznosiuk
przepis dodał (a):
Olga Beznosiuk
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy