Tradycyjnie mochi jest przygotowywane z mąki ryżowej, ale każda gospodyni ma mąkę pszenną w pojemnikach, a dziś powiem Ci, jak pysznie ugotować Mochi z mąki pszennej. Zwróć uwagę na ten przepis, ponieważ na pewno masz wszystkie składniki w domu.
Składniki
- mąka - 170 g
- cukier - 200 g
- woda - 200 ml
- skrobia kukurydziana - 100 g
- barwnik spożywczy - 2 krople
Przepis na gotowanie krok po kroku
Aby zrobić ciasto, musisz wymieszać mąkę, cukier i dodać trochę wody i barwnika. Dobrze wymieszaj, przykryj ciasto folią spożywczą i włóż do kuchenki mikrofalowej na 2-3 minuty.
Wyjmij ciasto, wymieszaj i mikrofaluj przez kolejne 2 minuty.
Posyp deskę skrobią, połóż na niej ciasto i zwiń kiełbasę. Podziel kiełbasę na porcje.
Zwiń każdy kawałek w kulkę, zrób zagłębienie i umieść tam połowę truskawek i kilka malin. Zamknij otwór, zwiń go w kółko. Połóż gotowe mochi na półmisku i udekoruj malinami i plasterkami truskawek.