desery 13.07.2023

lody żelatynowe

20 min
4 porcje
Lody żelatynowe
Eirik Sørstrømmen, stock.adobe.com
0

Jeśli nie ma jajek lub z jakiegoś powodu nie chcesz ich używać w przepisie, zrób lody żelatynowe. Doskonale zamraża i zawsze okazuje się smaczny. W razie potrzeby dodaj trochę przecieru jagodowego, skórki cytrusowej lub barwnika spożywczego.

Składniki

Przepis na gotowanie krok po kroku

Namocz żelatynę w zimnej wodzie i odłóż na bok na 10 minut.

Połącz schłodzoną śmietanę, wanilinę, mleko skondensowane i cukier. Ubijaj mikserem przez 3-5 minut.

Rozgrzej żelatynę w łaźni wodnej.

Wlać cienkim strumieniem do masy, ciągle ubijając mikserem.

Włóż do przygotowanego pojemnika i włóż do zamrażarki na 5-6 godzin.

Olga Beznosiuk
przepis dodał (a):
Olga Beznosiuk
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy