Jeśli nie ma jajek lub z jakiegoś powodu nie chcesz ich używać w przepisie, zrób lody żelatynowe. Doskonale zamraża i zawsze okazuje się smaczny. W razie potrzeby dodaj trochę przecieru jagodowego, skórki cytrusowej lub barwnika spożywczego.
Składniki
- śmietana (33% tłuszczu) – 1 L
- mleko skondensowane - 400 g
- cukier - 2 art.
- wanilina - na czubku noża
- żelatyna - 20 g
- woda - 150 ml
Przepis na gotowanie krok po kroku
Namocz żelatynę w zimnej wodzie i odłóż na bok na 10 minut.
Połącz schłodzoną śmietanę, wanilinę, mleko skondensowane i cukier. Ubijaj mikserem przez 3-5 minut.
Rozgrzej żelatynę w łaźni wodnej.
Wlać cienkim strumieniem do masy, ciągle ubijając mikserem.
Włóż do przygotowanego pojemnika i włóż do zamrażarki na 5-6 godzin.
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy