desery 13.07.2023

pastylka z rokitnika w domu

8 godz. 20 min.
4 porcje
Pastylka z rokitnika w domu
Alla, stock.adobe.com
0

Rokitnik to bardzo smaczna i zdrowa jagoda, której regularne stosowanie znacznie wzmacnia układ odpornościowy. Przygotujmy pastylkę z rokitnika w domu! Wspaniały deser zachwyci nasze kubki smakowe i uzupełni zapasy witamin w organizmie.

Składniki

Przepis na gotowanie krok po kroku

Opłucz Rokitnik, zalej wrzącą wodą i pozostaw pod przykryciem na 15 minut.

Odcedź, przetrzyj miękkie jagody przez sito.

Powstałe puree wymieszać z cukrem i anyżem.

Gotuj na małym ogniu przez 10 minut, często mieszając.

Wlej obrabiany przedmiot na dno wyłożonej blachy do pieczenia i spłaszcz. Upewnij się, że grubość warstwy mieści się w zakresie 0,5 - 1 cm.

Suszyć przez 8 godzin w piekarniku w temperaturze 70 stopni. Polecam trzymać drzwi uchylone.

Oddziel pastylkę rokitnika od papieru i zwiń.

Olga Beznosiuk
przepis dodał (a):
Olga Beznosiuk
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy