Rokitnik to bardzo smaczna i zdrowa jagoda, której regularne stosowanie znacznie wzmacnia układ odpornościowy. Przygotujmy pastylkę z rokitnika w domu! Wspaniały deser zachwyci nasze kubki smakowe i uzupełni zapasy witamin w organizmie.
Przepis na gotowanie krok po kroku
Opłucz Rokitnik, zalej wrzącą wodą i pozostaw pod przykryciem na 15 minut.
Odcedź, przetrzyj miękkie jagody przez sito.
Powstałe puree wymieszać z cukrem i anyżem.
Gotuj na małym ogniu przez 10 minut, często mieszając.
Wlej obrabiany przedmiot na dno wyłożonej blachy do pieczenia i spłaszcz. Upewnij się, że grubość warstwy mieści się w zakresie 0,5 - 1 cm.
Suszyć przez 8 godzin w piekarniku w temperaturze 70 stopni. Polecam trzymać drzwi uchylone.
Oddziel pastylkę rokitnika od papieru i zwiń.
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy