Dzisiaj proponuję wypróbować świetny przepis na chude ciasto Mimoza. Zagniatamy ciasto sokiem owocowym i olejem roślinnym, a do kremu używamy świeżych jabłek. Polecam pieczenie ciasta w dzielonej formie.
Składniki
- jabłka (średni) – 5 sztuk
- cukier puder - 3 art.
- skrobia kukurydziana - 50 G
- sok z cytryny - 2 art.
- woda - 200 ml
Przepis na gotowanie krok po kroku
Połącz przesianą mąkę, cukier, sodę, sól i proszek do pieczenia.
Wlej sok, olej roślinny, ocet i mieszaj, aż się połączą.
Wlej ciasto do dzielonej formy i piecz przez 35-40 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.
Ostudzić ciasto, wyjąć z formy i pokroić w poprzek na dwie identyczne części.
Odetnij wewnętrzną warstwę, posiekaj i odłóż na bok. To będzie okruchy do dekoracji.
Pokrój jabłka na ćwiartki, obierz nasiona, pokrój i skrop sokiem z cytryny.
Na głębokiej patelni połącz wodę, cukier puder i jabłka.
Gotuj przez 5-7 minut, a następnie puree za pomocą blendera zanurzeniowego, aż będzie gładkie.
Dodaj skrobię, wymieszaj i odłóż na bok do ostygnięcia.
Złóż ciasto, smarując ciasta kremem.
Na wierzch posmaruj kremem i posyp przygotowaną kruszonką. Przed podaniem chude ciasto mimozy należy odstawić do lodówki na kilka godzin.