desery 14.07.2023

chude ciasto Mimoza

1 godz. 0 min.
4 porcje
Chude ciasto mimozy
Olga Gorchichko, stock.adobe.com
0

Dzisiaj proponuję wypróbować świetny przepis na chude ciasto Mimoza. Zagniatamy ciasto sokiem owocowym i olejem roślinnym, a do kremu używamy świeżych jabłek. Polecam pieczenie ciasta w dzielonej formie.

Składniki

do ciast:
  • mąka - 360 g
  • sok - 280 ml
  • Olej roślinny - 120 ml
  • ocet - 1 łyżeczka
  • proszek do pieczenia ciasta - 1 łyżeczka
  • soda spożywcza - 0,5 łyżeczka
  • cukier - 160 g
  • sól - na czubku noża
do kremu:

Przepis na gotowanie krok po kroku

Połącz przesianą mąkę, cukier, sodę, sól i proszek do pieczenia.

Wlej sok, olej roślinny, ocet i mieszaj, aż się połączą.

Wlej ciasto do dzielonej formy i piecz przez 35-40 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.

Ostudzić ciasto, wyjąć z formy i pokroić w poprzek na dwie identyczne części.

Odetnij wewnętrzną warstwę, posiekaj i odłóż na bok. To będzie okruchy do dekoracji.

Pokrój jabłka na ćwiartki, obierz nasiona, pokrój i skrop sokiem z cytryny.

Na głębokiej patelni połącz wodę, cukier puder i jabłka.

Gotuj przez 5-7 minut, a następnie puree za pomocą blendera zanurzeniowego, aż będzie gładkie.

Dodaj skrobię, wymieszaj i odłóż na bok do ostygnięcia.

Złóż ciasto, smarując ciasta kremem.

Na wierzch posmaruj kremem i posyp przygotowaną kruszonką. Przed podaniem chude ciasto mimozy należy odstawić do lodówki na kilka godzin.

Olga Beznosiuk
przepis dodał (a):
Olga Beznosiuk
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy