W tym przepisie nie ma nic skomplikowanego. Charakterystyczną cechą parzonej pasty jabłkowej jest to, że owoce są najpierw gotowane, a dopiero potem puree z blendera. W procesie oprócz cukru można dodać wanilinę, skórkę z cytryny i mielony anyż.
Składniki
- jabłka - 1 kg
- sok z cytryny - 2 art.
- mielony cynamon - 1 łyżeczka
- cukier - 100 g
- Olej roślinny - 1 art.
- woda - 100 ml
Przepis na gotowanie krok po kroku
Pokrój jabłka na ćwiartki, obierz nasiona i łodygi.
Zmiel, skrop sokiem z cytryny i wymieszaj.
Włóż do głębokiej patelni, dodaj cukier, wodę i gotuj na małym ogniu przez 15-20 minut.
Dodaj zmielony cynamon i puree za pomocą blendera zanurzeniowego.
Wyłóż blachę do pieczenia papierem do pieczenia i posmaruj olejem roślinnym.
Rozłóż mus jabłkowy warstwą o grubości około 1 cm i susz przez 8-10 godzin w piekarniku w temperaturze 60 stopni.
Oddziel gotową pastylkę od papieru, pokrój i zwiń w tuby.
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy