Pewnego dnia austriacki cukiernik Franz Sacher przygotował ciasto czekoladowe według nowego przepisu. Wkrótce deser stał się popularny na całym świecie i pojawiło się wiele ciekawych odmian. Niektórzy amatorzy gotują nawet ciasto PP Sacher. Porozmawiamy o nim dzisiaj.
Składniki
- mąka ryżowa - 160 g
 - twaróg - 250 g
 - jaja kurze - 5 sztuk
 - miód - 2 art.
 - kakao - 2 art.
 - soda spożywcza - 0,5 łyżeczka
 - sól - na czubku noża
 
- dżem (morelowy) – 150 g
 
- kakao - 3 art.
 - stewia - 1 CZ. l.
 - olej kokosowy - 50 g
 - mleko kokosowe - 2 art.
 
Przepis na gotowanie krok po kroku
Przetrzyj twaróg przez sito.
Dodaj miód, sól, sodę, kakao, mąkę ryżową i wymieszaj.
Intensywnie mieszając masę, dodaj po jednym na raz wszystkie jajka. Ciasto powinno być jednorodne i gęste.
Wlej ciasto do przygotowanej formy i piecz przez 35-40 minut w 180 stopniach. Polecam sprawdzić gotowość drewnianym szpikulcem.
Schłodzić ciasto w formie, wyjąć i pokroić w poprzek na dwie identyczne części.
W kąpieli wodnej rozpuść olej kokosowy.
Dodaj mleko kokosowe, kakao, stewię i gotuj przez 10 minut, często mieszając. Glazura powinna dobrze zgęstnieć.
Ułóż ciasto na szerokim talerzu i posmaruj dżemem morelowym.
Przykryj drugim ciastem i obficie polej polewą czekoladową. Włóż gotowe ciasto PP Sacher do lodówki na 3 godziny.