Pewnego dnia austriacki cukiernik Franz Sacher przygotował ciasto czekoladowe według nowego przepisu. Wkrótce deser stał się popularny na całym świecie i pojawiło się wiele ciekawych odmian. Niektórzy amatorzy gotują nawet ciasto PP Sacher. Porozmawiamy o nim dzisiaj.
Składniki
- mąka ryżowa - 160 g
- twaróg - 250 g
- jaja kurze - 5 sztuk
- miód - 2 art.
- kakao - 2 art.
- soda spożywcza - 0,5 łyżeczka
- sól - na czubku noża
- dżem (morelowy) – 150 g
- kakao - 3 art.
- stewia - 1 CZ. l.
- olej kokosowy - 50 g
- mleko kokosowe - 2 art.
Przepis na gotowanie krok po kroku
Przetrzyj twaróg przez sito.
Dodaj miód, sól, sodę, kakao, mąkę ryżową i wymieszaj.
Intensywnie mieszając masę, dodaj po jednym na raz wszystkie jajka. Ciasto powinno być jednorodne i gęste.
Wlej ciasto do przygotowanej formy i piecz przez 35-40 minut w 180 stopniach. Polecam sprawdzić gotowość drewnianym szpikulcem.
Schłodzić ciasto w formie, wyjąć i pokroić w poprzek na dwie identyczne części.
W kąpieli wodnej rozpuść olej kokosowy.
Dodaj mleko kokosowe, kakao, stewię i gotuj przez 10 minut, często mieszając. Glazura powinna dobrze zgęstnieć.
Ułóż ciasto na szerokim talerzu i posmaruj dżemem morelowym.
Przykryj drugim ciastem i obficie polej polewą czekoladową. Włóż gotowe ciasto PP Sacher do lodówki na 3 godziny.