Japońskie mochi - wciąż niezbyt znajomy, ale bardzo smaczny deser. To prawda, że zakup takiej egzotyki może być trudny i nadal musisz szukać. Ale jest świetna wiadomość-mochi są przygotowywane znacznie łatwiej niż się wydaje. Na przykład ta opcja z truskawkami w środku.
Składniki
- mąka ryżowa - 1 szkło
- cukier - 1 szkło
- woda - 1 szklanka
- truskawka - 8 sztuk
- skrobia - 1 łyżeczka
- ocet - 2 g
Przepis na gotowanie krok po kroku
Wymieszaj mąkę ryżową, cukier, wodę i ocet do uzyskania gładkości.
Podgrzej masę w łaźni wodnej lub na parze, mieszając. Ostudź, podgrzej ponownie-i tak 3 razy.
Posyp powierzchnię skrobią. Podziel ciasto na 8 części i rozwałkuj cienko.
W razie potrzeby nałóż na każdą tortillę trochę słodkiej pasty fasolowej ANKO.
Zawiń truskawki w każdą tortillę i wyślij mochi na chwilę do lodówki.
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy