desery 07.02.2022

ciasto musowe z polewą czekoladową

50 min
12 porcji
Ciasto musowe z polewą czekoladową
anna_shepulova, stock.adobe.com
0

To ciasto sprawdzi się na każdą okazję. Piękny, smaczny i niezwykły, stanie się prawdziwą ozdobą każdego świątecznego stołu. Taki deser należy przygotować dzień przed planowaną datą, ponieważ mus powinien mieć czas na Ochłodzenie w lodówce.

Składniki

na biszkopt:
dla musu:
do glazury:
do dekoracji:

Przepis na gotowanie krok po kroku

Ubij jajka z cukrem na puszystą pianę.

Połącz przesianą mąkę, kakao i proszek do pieczenia ciasta.

Wymieszaj ubite jajka i suchy kęs.

Rozłóż formę papierem do pieczenia, posmaruj masłem i wlej ciasto.

Piecz przez 15 minut w 200 stopniach, następnie zmniejsz temperaturę do 175 stopni i gotuj przez kolejne 15-20 minut.

Pokrój gotowe ciasto na dwa identyczne półfabrykaty. Opcjonalnie można użyć obu części lub tylko jednej.

Namocz żelatynę w zimnej przegotowanej wodzie.

W małym rondlu połącz mleko ze skrobią, zagotuj na małym ogniu.

Dodaj namoczoną żelatynę, wymieszaj i ostudź.

W osobnym pojemniku połącz śmietanę, cukier puder i kakao. Ubij mikserem 2-3 minuty.

Wymieszaj bitą śmietanę i półfabrykat z żelatyną. Masa powinna być jednorodna.

Połóż jedno ciasto biszkoptowe na dnie dzielonej formy.

Włóż mus czekoladowy, spłaszcz i wyślij do lodówki na 24 godziny.

Na małej patelni połącz kakao i cukier.

Dodaj mleko, stopione masło i zagotuj na małym ogniu. Natychmiast wyłącz ogrzewanie.

Wyjmij gotowe ciasto z lodówki i polej lekko schłodzonym lukrem.

Udekoruj ciasto orzechami, kroplami czekolady, kawałkami mlecznej czekolady i ciasteczkami.

Olga Beznosiuk
przepis dodał (a):
Olga Beznosiuk
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy