To ciasto sprawdzi się na każdą okazję. Piękny, smaczny i niezwykły, stanie się prawdziwą ozdobą każdego świątecznego stołu. Taki deser należy przygotować dzień przed planowaną datą, ponieważ mus powinien mieć czas na Ochłodzenie w lodówce.
Składniki
- jaja kurze - 3 kawałki
- mąka - 100 g
- cukier - 100 g
- kakao - 35 g
- proszek do pieczenia ciasta - 0,5 łyżeczka
- masło - 10 g
- orzechy - garść
- ciasteczka (Oreo) – 5 sztuk
- czekoladowe krople - 2 art.
- Czekolada mleczna - 1 płytki
Przepis na gotowanie krok po kroku
Ubij jajka z cukrem na puszystą pianę.
Połącz przesianą mąkę, kakao i proszek do pieczenia ciasta.
Wymieszaj ubite jajka i suchy kęs.
Rozłóż formę papierem do pieczenia, posmaruj masłem i wlej ciasto.
Piecz przez 15 minut w 200 stopniach, następnie zmniejsz temperaturę do 175 stopni i gotuj przez kolejne 15-20 minut.
Pokrój gotowe ciasto na dwa identyczne półfabrykaty. Opcjonalnie można użyć obu części lub tylko jednej.
Namocz żelatynę w zimnej przegotowanej wodzie.
W małym rondlu połącz mleko ze skrobią, zagotuj na małym ogniu.
Dodaj namoczoną żelatynę, wymieszaj i ostudź.
W osobnym pojemniku połącz śmietanę, cukier puder i kakao. Ubij mikserem 2-3 minuty.
Wymieszaj bitą śmietanę i półfabrykat z żelatyną. Masa powinna być jednorodna.
Połóż jedno ciasto biszkoptowe na dnie dzielonej formy.
Włóż mus czekoladowy, spłaszcz i wyślij do lodówki na 24 godziny.
Na małej patelni połącz kakao i cukier.
Dodaj mleko, stopione masło i zagotuj na małym ogniu. Natychmiast wyłącz ogrzewanie.
Wyjmij gotowe ciasto z lodówki i polej lekko schłodzonym lukrem.
Udekoruj ciasto orzechami, kroplami czekolady, kawałkami mlecznej czekolady i ciasteczkami.