To jeden z moich ulubionych sposobów na zachowanie pomidorów na zimę. Dodaję olej, czosnek i zioła, aby nadać im bogatszy smak. A potem używam suszonych pomidorów do robienia zup, sosów i sałatek, ponieważ zawsze nadają im nowe nuty smakowe.
Składniki
- pomidory (śmietana) – 3-3.5 kg
- cukier - 200 g
- sól - 4 łyżeczka
- mielony czarny pieprz - 1 łyżeczka
- papryka - 1 łyżeczka
- mielona czerwona papryka - 2 szczypta
- włoskie zioła - 6 art.
- czosnek - 2 ząbki
- Olej roślinny - 100 ml
Przepis na gotowanie krok po kroku
Oparz pomidory wrzącą wodą i zdejmij skórkę. Przetnij je na pół.
Wymieszaj cukier, sól, zioła i przyprawy.
Posyp pomidory tą mieszanką z obu stron.
Ułóż ruszt na blasze do pieczenia, a na ruszcie ułóż pomidory szczelnie w jednej warstwie, ściętą do dołu.
Pozostaw je na kilka godzin, aby stos sok.
Wyślij pomidory do piekarnika przy minimalnym ogrzewaniu, do 80 stopni.
Pozostaw uchylone drzwi i susz pomidory, aż będą ugotowane, około 8-12 godzin.
Włóż je do sterylnych słoików z mielonym czosnkiem.
Rozgrzej olej do 50-60 stopni, zalej pomidory i zamknij słoiki.
Przechowuj je w piwnicy lub lodówce.