suszone pomidory w piekarniku na zimę

10 godz. 0 min.
4 porcje
Suszone pomidory w piekarniku na zimę
Nataliya Dvukhimenna, stock.adobe.com
0

To jeden z moich ulubionych sposobów na zachowanie pomidorów na zimę. Dodaję olej, czosnek i zioła, aby nadać im bogatszy smak. A potem używam suszonych pomidorów do robienia zup, sosów i sałatek, ponieważ zawsze nadają im nowe nuty smakowe.

Składniki

Przepis na gotowanie krok po kroku

Oparz pomidory wrzącą wodą i zdejmij skórkę. Przetnij je na pół.

Wymieszaj cukier, sól, zioła i przyprawy.

Posyp pomidory tą mieszanką z obu stron.

Ułóż ruszt na blasze do pieczenia, a na ruszcie ułóż pomidory szczelnie w jednej warstwie, ściętą do dołu.

Pozostaw je na kilka godzin, aby stos sok.

Wyślij pomidory do piekarnika przy minimalnym ogrzewaniu, do 80 stopni.

Pozostaw uchylone drzwi i susz pomidory, aż będą ugotowane, około 8-12 godzin.

Włóż je do sterylnych słoików z mielonym czosnkiem.

Rozgrzej olej do 50-60 stopni, zalej pomidory i zamknij słoiki.

Przechowuj je w piwnicy lub lodówce.

Irina Kovaleva
przepis dodał (a):
Irina Kovaleva
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy