Przepisy na puste miejsca z cukinią-dziesiątki, a nawet setki. Najbardziej lubię robić je w kręgach. Okazują się miękkie, ale jednocześnie zachowują swoją teksturę. Zimą wystarczy wlać je ze słoika – a przekąska jest gotowa.
Składniki
- cukinia - 1 kg
- woda - 4.5 szklanki
- sól - 25 g
- cukier - 25 g
- ocet (9%) – 100 ml
- liście porzeczki - 6 sztuk
- liście wiśni - 6 sztuk
- liść laurowy - 6 sztuk
- koperek - 6 gałązki
- czosnek - 6 ząbki
- czarny pieprz (groszek) – 6 sztuk
- ziele angielskie (groszek) – 6 sztuk
Przepis na gotowanie krok po kroku
Rozłóż wszystkie liście, ząbki czosnku, koperek i pieprz na dnie wysterylizowanych słoików. Możesz dodać trochę ostrej papryki dla smaku.
Umyj cukinię i pokrój w plastry o grubości 1-1, 5 cm.
Włóż je do słoików, ale nie ubijaj mocno, aby uniknąć uszkodzenia.
Wymieszaj wodę, sól, cukier i ocet, zagotuj marynatę i gotuj przez 2-3 minuty.
Napełnij marynatą cukinię, przykryj słoiki i włóż je do garnka z wodą.
Gotuj przez kolejne 15 minut po ugotowaniu, a następnie zwiń obrabiany przedmiot.
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy