półfabrykaty na zimę
29.04.2023
surówka z jarmużu z burakami na zimę w słoikach
4 godz. 0 min.
4 porcje
Sałatki warzywne w puszkach są wygodne w użyciu – można je dodawać do przystawek, gulaszu i innych potraw lub spożywać jako osobną przekąskę. Taki zbiór buraków z kapustą jest przydatny nawet podczas gotowania zup i barszczu-zamiast sosu. Same zalety!
Składniki
- Burak - 1 kg
- kapusta - 1 kg
- Olej roślinny - 100 ml
- ocet jabłkowy - 100 ml
- cukier - 70 g
- sól - 20 g
Przepis na gotowanie krok po kroku
Zetrzyj buraki i drobno posiekaj kapustę.
Połącz wszystkie składniki, zetrzyj sałatkę i pozostaw na 3-4 godziny.
Włóż szczelnie do wysterylizowanych słoików i sterylizuj je przez kolejne 15 minut.
Zwiń puste miejsca na zimę.
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy