marchewki w puszkach w plasterkach

30 min
5 porcji
Marchewki w puszkach w plasterkach
www.daniloarts.com, stock.adobe.com
0

Marchewki są spożywane przez cały rok, ale tutaj sezon naprawdę soczystych i słodkich marchewek jest bardzo ograniczony. Proponuję zaopatrzyć się w nią na przyszłość i przygotować kilka słoików konserwujących. To dobra alternatywa dla przekąsek w stylu koreańskim.

Składniki

  • marchew - 3.5 kg
  • sól - 50 g
  • cukier - 50 g
  • woda - 2 L
  • ocet (6%) – 250 ml

Przepis na gotowanie krok po kroku

Opłucz marchewki i pokrój je w plasterki. Jeśli masz czas, możesz pokroić go w gwiazdki lub inne figurki – dzieci będą bardzo zadowolone. Odpowiednie są również kostki, kostki lub słomki.

Zagotuj osoloną wodę, włóż do niej marchewki i gotuj przez 5 minut.

Ułóż marchewki w słoikach i dodaj cukier do wody.

Ponownie zagotuj marynatę, wlej ocet, wymieszaj i napełnij puste miejsca.

Zwiń słoiki i przechowuj je w chłodnym miejscu.

Irina Kovaleva
przepis dodał (a):
Irina Kovaleva
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy