Marchewki są spożywane przez cały rok, ale tutaj sezon naprawdę soczystych i słodkich marchewek jest bardzo ograniczony. Proponuję zaopatrzyć się w nią na przyszłość i przygotować kilka słoików konserwujących. To dobra alternatywa dla przekąsek w stylu koreańskim.
Składniki
- marchew - 3.5 kg
- sól - 50 g
- cukier - 50 g
- woda - 2 L
- ocet (6%) – 250 ml
Przepis na gotowanie krok po kroku
Opłucz marchewki i pokrój je w plasterki. Jeśli masz czas, możesz pokroić go w gwiazdki lub inne figurki – dzieci będą bardzo zadowolone. Odpowiednie są również kostki, kostki lub słomki.
Zagotuj osoloną wodę, włóż do niej marchewki i gotuj przez 5 minut.
Ułóż marchewki w słoikach i dodaj cukier do wody.
Ponownie zagotuj marynatę, wlej ocet, wymieszaj i napełnij puste miejsca.
Zwiń słoiki i przechowuj je w chłodnym miejscu.
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy