Świetny przepis na przepyszną przekąskę warzywną na zimę. Lecho bez octu doskonale trzyma się nawet w temperaturze pokojowej. Oczywiście wiele zależy od naczyń. Słoiki, pokrywki wysterylizować z wyprzedzeniem na parze i wysuszyć.
Składniki
- pomidory - 2 kg
- ostra czerwona papryka - 200 g
- papryka - 1 kg
- marchew - 500 g
- cebula - 300 g
- Olej roślinny (bez zapachu) – 120 ml
- ziele angielskie - 4 groszek
- czarny pieprz - 6 groszek
- liść laurowy - 4 kawałki
- cukier - 160 g
- sól - 90 G
Przepis na gotowanie krok po kroku
Pokrój marchewkę, obraną cebulę, bułgarską i ostrą paprykę.
Przełóż pomidory przez sokowirówkę.
Wymieszaj powstały sok z cukrem, solą, przyprawami i olejem. Gotuj przez 15 minut.
Dodaj posiekane warzywa i gotuj na wolnym ogniu przez kolejne 20 minut.
Napełnij sterylizowane słoiki gorącym lecho, zwiń, odwróć do góry nogami i owiń kocem na jeden dzień.
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy