dżem z tarniny i jabłek

1 godz. 0 min.
10 porcji
Dżem z tarniny i jabłek
severga, stock.adobe.com
0

Tarnina to prawdziwy magazyn witamin i pierwiastków śladowych, który jest szeroko stosowany do różnych przedmiotów. Dziś dzielę się prostym przepisem na pachnący dżem z tarniny z delikatnymi plasterkami owoców, przyjemną kwaskowatością i cierpkim finiszem. Bardzo smaczne!

Składniki

Przepis na gotowanie krok po kroku

Cierń posortuj, opłucz, Usuń szypułki i usuń pestki. Przykryj owoce cukrem i pozostaw na 4-6 godzin, aby sok się wyróżniał.

Jabłka obrać i pokroić w plasterki razem ze skórką. Pokrój cytrynę w cienkie plasterki.

Włóż patelnię z tarnią do ognia, zagotuj, dodaj cytrynę i jabłka, gotuj przez 30 sekund i zdejmij z ognia, aż całkowicie ostygnie.

Następnie ponownie podpal rondel z dżemem, dodaj laskę cynamonu, zagotuj i gotuj przez 2-3 minuty na średnim ogniu, mieszając. Usuń przedmiot z ognia i pozwól mu całkowicie ostygnąć.

Powtórz procedurę ponownie, dodając gałkę muszkatołową do garnka z dżemem. Gotuj przez 5-7 minut po ugotowaniu.

Wlej gorący dżem z tarniny do wcześniej wysterylizowanych słoików, zwiń, zawiń i pozostaw do góry nogami, aż całkowicie ostygnie.

Podawaj dżem z tarniny do herbaty, jako dodatek do deserów lub jako dodatek do słodkich wypieków.

Katarzyna Parszyna
przepis dodał (a):
Katarzyna Parszyna
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy