Tarnina to prawdziwy magazyn witamin i pierwiastków śladowych, który jest szeroko stosowany do różnych przedmiotów. Dziś dzielę się prostym przepisem na pachnący dżem z tarniny z delikatnymi plasterkami owoców, przyjemną kwaskowatością i cierpkim finiszem. Bardzo smaczne!
Składniki
- turn - 1 kg
- jabłka - 500 g
- cytryna - 1/2 szt.
- cukier - 1,5 kg
- cynamon - 1 różdżka
- gałka muszkatołowa (mielony) – szczypta
Przepis na gotowanie krok po kroku
Cierń posortuj, opłucz, Usuń szypułki i usuń pestki. Przykryj owoce cukrem i pozostaw na 4-6 godzin, aby sok się wyróżniał.
Jabłka obrać i pokroić w plasterki razem ze skórką. Pokrój cytrynę w cienkie plasterki.
Włóż patelnię z tarnią do ognia, zagotuj, dodaj cytrynę i jabłka, gotuj przez 30 sekund i zdejmij z ognia, aż całkowicie ostygnie.
Następnie ponownie podpal rondel z dżemem, dodaj laskę cynamonu, zagotuj i gotuj przez 2-3 minuty na średnim ogniu, mieszając. Usuń przedmiot z ognia i pozwól mu całkowicie ostygnąć.
Powtórz procedurę ponownie, dodając gałkę muszkatołową do garnka z dżemem. Gotuj przez 5-7 minut po ugotowaniu.
Wlej gorący dżem z tarniny do wcześniej wysterylizowanych słoików, zwiń, zawiń i pozostaw do góry nogami, aż całkowicie ostygnie.
Podawaj dżem z tarniny do herbaty, jako dodatek do deserów lub jako dodatek do słodkich wypieków.