Poświęcam dużo czasu na konserwowanie sosów. Staram się przygotować je w takiej ilości, aby wystarczyło do następnego zbioru. Oprócz standardowego keczupu gotuję sos pomidorowy z jabłkami. Uwielbiam połączenie słodkich pomidorów i kwaśności owocowej.
Składniki
- pomidory - 1 kg
- jabłka - 1 kg
- ostra czerwona papryka (średnio ostry) – pół
- czosnek - 30 g
- mielony czarny pieprz - 0,5 łyżeczka
- papryka - 0,5 łyżeczka
- ocet - 2 art.
- cukier - 60 g
- Sol - 40 g
Przepis na gotowanie krok po kroku
Pokrój pomidory i obrane jabłka.
Zmiel ostrą paprykę i czosnek w blenderze.
Połącz wszystko w garnku z grubym dnem.
Dodaj sól, cukier i pozostaw na 1,5-2 godziny.
Gotuj na małym ogniu przez 20 minut.
Puree za pomocą blendera zanurzeniowego, aż będzie gładkie.
Dodaj przyprawy i gotuj przez kolejne 5-7 minut.
Dodaj ocet, wymieszaj i zamknij w przygotowanych słoikach.
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy