Marynowanie to niezwykły sposób gotowania jagód, który zachowa ich jasny smak i aromat przez długi czas. Marynata z octu i przypraw nadaje dereniowi przyjemną kwaskowatość i stanowi doskonały dodatek do dań mięsnych lub przekąsek.
Składniki
- Dereń - 600 g
- woda - 1 L
- sól - 1 art.
- cukier - 1 art.
- ocet - 1 art.
- liść laurowy - 1 rzecz
- Goździk - 2 Bud
- kardamon - 2 pudełeczka
- Badian - 1 gwiazdka
- nasiona gorczycy - 1 CZ. l.
- ziele angielskie - 4 groszek
Przepis na gotowanie krok po kroku
Opłucz Dereń, włóż do sterylnych słoików i zalej wrzącą wodą.
Pozostaw na 20 minut pod pokrywkami.
Odcedź tę wodę, dodaj do niej wszystkie pozostałe składniki i ponownie zagotuj.
Napełnij Dereń marynatą i zwiń na zimę.
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy