kompot z białych winogron na zimę

30 min
4 porcje
Kompot z białych winogron na zimę
Weronika Emelianowa, stock.adobe.com
0

Jeśli lubisz kompoty na zimę, zdecydowanie powinieneś wypróbować tę wersję z białych winogron. Jest dość nietypowy, a jednocześnie bardzo prosty i niedrogi. Używam różnych odmian, nie ma znaczenia - z pestkami lub bez. Jeśli odmiana jest bardzo słodka, weź mniej cukru.

Składniki

  • Winogrona (Biały) – 600 g
  • cukier - 400 g
  • woda - 2-3 l

Przepis na gotowanie krok po kroku

Oderwij winogrona z gałązek i włóż do wysterylizowanych słoików.

Zalej wrzącą wodą i pozostaw na 10 minut pod pokrywkami.

Odcedź tę wodę, dodaj do niej cukier i ponownie zagotuj.

Ponownie wlej winogrona i zwiń kompot.

Irina Kovaleva
przepis dodał (a):
Irina Kovaleva
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy