Kiedy masz ochotę na coś lekkiego, ale smacznego i interesującego do herbaty, robię ten sernik z truskawkami. Jego zaletą jest to, że gotuje się bez pieczenia. A to jest o wiele łatwiejsze, choć wymaga czasu. Pieczenie sernika wymaga kontroli temperatury i wilgotności w piekarniku, ale nie ma problemu.
Składniki
- ciasteczka (piasek) – 300 g
- masło - 80 g
- ser śmietankowy - 500 g
- śmietana (33-35%) – 200 ml
- żelatyna - 18 g
- truskawka - 400 g
- cukier - 150 g
Przepis na gotowanie krok po kroku
Rozdrobnij ciasteczka na okruchy, wymieszaj ze stopionym masłem i ubij ciasto do formy. Wyślij do lodówki.
Ubij zimną śmietanę na szczyty, stopniowo dodając cukier.
Dodaj ser i wymieszaj szpatułką.
Rozcieńczyć żelatynę zgodnie z instrukcją i dodać tam. Wymieszać.
Losowo połóż truskawki na cieście i napełnij masą serową.
Wyślij sernik do lodówki, aż stwardnieje, a następnie udekoruj więcej truskawkami.
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy