Nazwa potrawy wynika z faktu, że w tym przepisie wszystkie warzywa są używane po trzy. Jest kilka opcji gotowania, ale najbardziej lubię sałatkę z bakłażana. Przygotujemy go dzisiaj z wami.
Składniki
- bakłażany - 3 kawałki
- pomidory - 3 kawałki
- marchew - 3 kawałki
- cebula - 3 kawałki
- Olej roślinny - 100 ml
- ocet - 90 ml
- ziele angielskie - 2 groszek
- czarny pieprz - 4 groszek
- cukier - 80 g
- sól - 60 g
Przepis na gotowanie krok po kroku
Pokrój pomidory, bakłażany i obraną cebulę. Zetrzyj marchewki na grubej tarce.
Wszystko wymieszaj, dodaj cukier, sól, przyprawy i olej. Przykryj i odstaw na 1,5 do 2 godzin, aby warzywa uwolniły więcej soku.
Gotuj na małym ogniu przez 20 minut, wlej ocet i natychmiast wyjmij z pieca.
Ułóż sałatkę w słoikach, zwiń i odwróć do góry nogami.
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy