Świetne przygotowanie dla miłośników popularnego dania. Przygotuj marynatę z jęczmieniem perłowym, zamknij słoiki na zimę i ciesz się ulubionym daniem, kiedy tylko chcesz. Te przetwory można wykorzystać do przygotowania zupy lub po prostu zjeść.
Składniki
- jęczmień - 200 g
- ogórki kiszone - 1 kg
- marchew - 300 g
- cebula - 200 g
- Pasta pomidorowa - 3 art.
- Olej roślinny - 60 ml
- ocet - 100 ml
- liść laurowy - 2 kawałki
- ziele angielskie - 3 groszek
- czarny pieprz - 5 groszek
- sól (bez zjeżdżalni) – 1 art.
- woda - 500 ml
Przepis na gotowanie krok po kroku
Pokrój ogórki, zioła i obraną cebulę.
Zetrzyj marchewki na grubej tarce.
Podsmaż cebulę z marchewką na oleju do miękkości.
Dodaj ogórki, przyprawy, sól, koncentrat pomidorowy i umytą jęczmień. Smaż wszystko razem przez 15 minut, często mieszając.
Wlej wodę, przykryj i gotuj przez 1 godzinę.
Dodaj ocet, wymieszaj i natychmiast zdejmij z ognia.
Rozłóż marynatę z jęczmieniem jęczmiennym w przygotowanych słoikach i zwiń.
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy