Przepis dla miłośników pikantnych sosów. Pikantna Adjika jest przygotowywana z kwaśnych śliwek z dodatkiem pomidorów i przypraw. Zmielona kolendra i chmiel suneli nadają potrawie charakterystyczny aromat. Stopień pieczenia można regulować ilością ostrej papryki.
Składniki
- śliwki - 1 kg
- pomidory - 500 g
- koperek - 10 g
- ostra czerwona papryka - 1 strąk
- czosnek - 5 ząbki
- chmiel-suneli - 1 łyżeczka
- mielona kolendra - 0,5 łyżeczka
- mielony czarny pieprz - 0,5 CZ. l.
- sól (bez zjeżdżalni) – 2 łyżeczka
Przepis na gotowanie krok po kroku
Śliwki przekrój na pół i obierz.
Pokrój pomidory, koperek i ostrą paprykę na małe kawałki.
Złóż wszystkie półfabrykaty na patelnię, dodaj sól i pozostaw na 1 godzinę.
Postaw garnek na ogniu i gotuj przez 20 minut.
Zmiksuj masę za pomocą blendera zanurzeniowego, aż będzie gładka.
Dodaj czosnek, przyprawy przepuszczone przez prasę i gotuj przez kolejne 5 minut.
Włóż gorącą Adjikę do czystych, suchych słoików, zwiń i zawiń w gruby ręcznik.
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy