ostra adjika ze śliwek na zimę

40 min
6 porcji
Ostra adżika ze śliwek na zimę
severga, stock.adobe.com
0

Przepis dla miłośników pikantnych sosów. Pikantna Adjika jest przygotowywana z kwaśnych śliwek z dodatkiem pomidorów i przypraw. Zmielona kolendra i chmiel suneli nadają potrawie charakterystyczny aromat. Stopień pieczenia można regulować ilością ostrej papryki.

Składniki

Przepis na gotowanie krok po kroku

Śliwki przekrój na pół i obierz.

Pokrój pomidory, koperek i ostrą paprykę na małe kawałki.

Złóż wszystkie półfabrykaty na patelnię, dodaj sól i pozostaw na 1 godzinę.

Postaw garnek na ogniu i gotuj przez 20 minut.

Zmiksuj masę za pomocą blendera zanurzeniowego, aż będzie gładka.

Dodaj czosnek, przyprawy przepuszczone przez prasę i gotuj przez kolejne 5 minut.

Włóż gorącą Adjikę do czystych, suchych słoików, zwiń i zawiń w gruby ręcznik.

Olga Beznosiuk
przepis dodał (a):
Olga Beznosiuk
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy