półfabrykaty na zimę
18.04.2023
język teściowej z bakłażana na zimę bez sterylizacji
1 godz. 0 min.
10 porcji
Pikantna przekąska o komicznej nazwie jest przygotowywana z różnych warzyw. Podoba mi się Standardowa wersja "języka teściowej" z bakłażana. Ostra papryka i czosnek powinny być dodawane, koncentrując się wyłącznie na ich preferencjach smakowych.
Składniki
- bakłażany - 2 kg
- papryka - 1 kg
- ostra czerwona papryka - 1 strąk
- pomidory - 1 kg
- czosnek - 100 g
- Olej roślinny - 250 ml
- ocet - 100 ml
- chmiel-suneli - 1 CZ. l.
- cukier - 160 g
- sól - 80 g
Przepis na gotowanie krok po kroku
Pokrój bakłażany i moczyć przez 20 minut w słonej wodzie.
Odcedź, połóż warzywa na desce i dokładnie osusz ręcznikiem papierowym.
Smaż bakłażany na oleju na złoty kolor po obu stronach.
Przełóż pomidory, ostrą paprykę, obrany czosnek i paprykę przez maszynę do mięsa.
Dodaj chmiel suneli, cukier i sól. Gotuj przez 10 minut.
Dodaj smażony bakłażan i gotuj przez kolejne 7-10 minut.
Wlej ocet, zdejmij z ognia i zamknij w przygotowanych słoikach.
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy