Latem staram się zbierać więcej sałatek i warzyw na zimę. Niedawno próbowałem zrobić rzodkiewkę w puszkach. To totalna Rozkosz! Chrupiące, aromatyczne, z umiarem soli i octu! Od teraz jest to jedno z moich ulubionych dań!
Składniki
- rzodkiewki - 1 kg
- czarny pieprz - 10 groszek
- ocet - 100 ml
- cukier - 1 art.
- sól - 25 g
- woda - 1,2 l
Przepis na gotowanie krok po kroku
Rzodkiewki opłucz, usuń ogony i pokrój w plasterki.
Rzodkiewki wymieszać z czarnym pieprzem i szczelnie włożyć do przygotowanych słoików.
W małym rondlu zagotuj wodę z cukrem i solą.
Wlej ocet i gorącą marynatę do słoików z rzodkiewką.
Zwiń, odwróć do góry nogami i owiń ciepłym kocem.
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy