Odłóż wszystko na bok i przygotuj śliwkę z czosnkiem w marynacie na zimę. Nie zajmuje to dużo czasu, a na koniec masz aromatyczną przekąskę do mięsa. Słodko-kwaśne owoce świetnie komponują się z daniami z kurczaka, kaczki lub wołowiny.
Składniki
- śliwki - 1 kg
- czosnek - 50 g
- liść laurowy - 2 kawałki
- ziele angielskie - 3 groszek
- czarny pieprz - 6 groszek
- ocet - 100 ml
- cukier - 60 g
- sól - 40 g
- woda - 800 ml
Przepis na gotowanie krok po kroku
Umieść przyprawy i obrane ząbki czosnku w słoikach.
Przebij śliwki igłą w kilku miejscach i włóż do słoików.
Zalać wrzącą wodą, przykryć pokrywkami i pozostawić do ogrzania na 20 minut.
Odcedź do rondla, dodaj cukier i sól.
Gotuj przez 2 minuty, wlej ocet i natychmiast zdejmij z ognia.
Wlać wrzącą marynatę do słoików, zwinąć śliwki czosnkiem i owinąć grubym ręcznikiem.
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy