śliwka z czosnkiem w marynacie na zimę

20 min
4 porcje
Śliwka z czosnkiem w marynacie na zimę
shabbydecor, stock.adobe.com
0

Odłóż wszystko na bok i przygotuj śliwkę z czosnkiem w marynacie na zimę. Nie zajmuje to dużo czasu, a na koniec masz aromatyczną przekąskę do mięsa. Słodko-kwaśne owoce świetnie komponują się z daniami z kurczaka, kaczki lub wołowiny.

Składniki

  • śliwki - 1 kg
  • czosnek - 50 g
  • liść laurowy - 2 kawałki
  • ziele angielskie - 3 groszek
  • czarny pieprz - 6 groszek
  • ocet - 100 ml
  • cukier - 60 g
  • sól - 40 g
  • woda - 800 ml

Przepis na gotowanie krok po kroku

Umieść przyprawy i obrane ząbki czosnku w słoikach.

Przebij śliwki igłą w kilku miejscach i włóż do słoików.

Zalać wrzącą wodą, przykryć pokrywkami i pozostawić do ogrzania na 20 minut.

Odcedź do rondla, dodaj cukier i sól.

Gotuj przez 2 minuty, wlej ocet i natychmiast zdejmij z ognia.

Wlać wrzącą marynatę do słoików, zwinąć śliwki czosnkiem i owinąć grubym ręcznikiem.

Olga Beznosiuk
przepis dodał (a):
Olga Beznosiuk
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy