Grzyby są dość osobliwymi grzybami, ale ich preparaty są bardzo smaczne. Jedną z uniwersalnych opcji ich przygotowania jest solenie na gorąco. I tym razem powiem ci więcej, jak to zrobić poprawnie, aby przekąska była doskonale przechowywana.
Składniki
- Gruzdy - 1.5 kg
- woda - 1 L
- sól - 1 art.
- Goździk - 4 Bud
- czarny pieprz - 3 groszek
- ziele angielskie - 3 groszek
- liść laurowy - 2 kawałki
Przepis na gotowanie krok po kroku
Posortuj grzyby, namocz je przez kilka godzin w zimnej wodzie i spłucz.
Następnie gotuj je przez 20 minut we wrzącej czystej wodzie z przyprawami do smaku.
Opłucz grzyby i gotuj przez kolejne 20 minut w czystej wodzie. Ponownie spłucz.
Zagotuj litr wody ze wszystkimi przyprawami.
Szczelnie włóż piersi do wysterylizowanych słoików.
Napełnij solanką, przykryj i pozostaw w temperaturze pokojowej na 4-5 dni.
Zamknij grzyby z nylonowymi pokrywkami i umieść w chłodnym miejscu do przechowywania.
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy