solone grzyby na gorąco na zimę

1 godz. 30 min.
4 porcje
Solone grzyby na gorąco na zimę
0

Grzyby są dość osobliwymi grzybami, ale ich preparaty są bardzo smaczne. Jedną z uniwersalnych opcji ich przygotowania jest solenie na gorąco. I tym razem powiem ci więcej, jak to zrobić poprawnie, aby przekąska była doskonale przechowywana.

Składniki

Przepis na gotowanie krok po kroku

Posortuj grzyby, namocz je przez kilka godzin w zimnej wodzie i spłucz.

Następnie gotuj je przez 20 minut we wrzącej czystej wodzie z przyprawami do smaku.

Opłucz grzyby i gotuj przez kolejne 20 minut w czystej wodzie. Ponownie spłucz.

Zagotuj litr wody ze wszystkimi przyprawami.

Szczelnie włóż piersi do wysterylizowanych słoików.

Napełnij solanką, przykryj i pozostaw w temperaturze pokojowej na 4-5 dni.

Zamknij grzyby z nylonowymi pokrywkami i umieść w chłodnym miejscu do przechowywania.

Irina Kovaleva
przepis dodał (a):
Irina Kovaleva
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy