Czy słyszałeś kiedyś o suchym dżemie? Jeśli nie, zdecydowanie musisz zapoznać się z tym przepisem! Tym razem proponuję ugotować go z gruszek. Będziesz potrzebował piekarnika, czasu i cierpliwości – a piękna uczta jest już prawie gotowa.
Składniki
- Gruszka - 1 kg
- cukier - 300 g
- kwas cytrynowy - 1 łyżeczka
Przepis na gotowanie krok po kroku
Opłucz gruszki, usuń środek i pokrój w kliny.
Ułóż je szczelnie na blasze do pieczenia skórą do dołu.
Wymieszaj cukier, kwas cytrynowy i opcjonalnie przyprawy.
Posyp gruszki i wyślij blachę do piekarnika na pół godziny w temperaturze 200 stopni.
Posyp czysty pergamin pozostałym cukrem, połóż na nim gruszki i pozostaw do wyschnięcia na 2-3 dni w temperaturze pokojowej.
Przechowuj suchy dżem w czystych słoikach w suchym miejscu.
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy