Co może być prostszego niż smażone krewetki? Ale jak nie zepsuć cennego produktu i ugotować go naprawdę smacznego, delikatnego i pachnącego? Duże krewetki królewskie mają kilka cech. Opowiem o nich w tym przepisie.
Składniki
- krewetki (Królewskie) – 450 g
- oliwa z oliwek - 6 art.
- sól morska (mielona) – 1 szczypta
- czosnek - 3 ząbki
- rozmaryn (suszone mielone) – 0.5 łyżeczka
- tymianek (suszone mielone) – 0.5 łyżeczka
- mielony różowy pieprz - 1 szczypta
Przepis na gotowanie krok po kroku
Rozmrozić krewetki, opłukać i oczyścić skorupki. Usuń głowę, ale możesz zostawić ogon dla wygody, jeśli chcesz.
Wykonaj nacięcie z tyłu i wyjmij czarną smugę - to jest przełyk.
Połącz zioła, sól, przyprawy i zmiażdżony czosnek, dodaj olej i jeszcze raz wymieszaj.
Włóż krewetki do marynaty, delikatnie zwiń z obu stron i pozostaw na 20 minut.
Grilluj je na grillu lub nieprzywierającej patelni, aż będą jasne, około 3 do 4 minut na stronę.
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy