Roladki z bakłażana z twarogiem to łatwa do przygotowania i bardzo smaczna przekąska, która nadaje się również na świąteczny stół. Ważne jest, aby wybrać duże warzywo, aby uzyskać półfabrykaty do rolek o odpowiednich rozmiarach.
Składniki
- bakłażan - 1-2 kawałki
- oliwa z oliwek - 2 art.
- suszone zioła - do smaku
- ser twarogowy - 100 g
- czosnek - 1 ząbek
- Zieleń - 5-6 gałązki
- orzechy (cedrowe) – 1 garść
Przepis na gotowanie krok po kroku
Bakłażany umyć i pokroić w talerze, posmarować oliwą z oliwek i posypać ziołami.
Umieść talerze na rozgrzanym grillu lub patelni, smaż z obu stron przez 2-3 minuty.
Zrób nadzienie – wymieszaj ser twarogowy z posiekanymi aromatycznymi ziołami i posiekanym czosnkiem.
Przenieś smażone talerze na talerz.
Umieść łyżeczkę (lub więcej) nadzienia na krawędzi talerza bakłażana, zwiń w małą, zgrabną rolkę. Powtórz kroki z pozostałymi półfabrykatami.
Dodaj orzeszki piniowe, a przekąskę można podać. Jest dobry zarówno na ciepło, jak i na zimno.