Doświadczone gospodynie domowe często kupują daikon. Można z niego przygotować wiele ciekawych potraw. Wśród najpopularniejszych jest marynowana rzodkiewka. Przygotowanie jest proste i szybkie. Można przechowywać do zimy lub jeść już po kilku dniach.
Składniki
Przepis na gotowanie krok po kroku
Daikon opłucz i pokrój na małe kawałki.
Posiekaj dziki czosnek, obrany czosnek i cebulę.
W misce połącz daikon, dziki czosnek, czosnek, cebulę i całe strąki pieprzu. Przykryj pokrywką i pozostaw na 30 minut.
Spuść powstały płyn.
Ułóż warzywa w przygotowanych słoikach.
Zagotuj wodę z cukrem i solą, gotuj przez 2 minuty.
Wlej ocet i gorącą marynatę do słoików, szczelnie zamknij pokrywkami. Po ostygnięciu przenieś do przechowywania w chłodne, ciemne miejsce.
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy