dżem z czerwonej kaliny z pestkami

20 min
10 porcji
Dżem z czerwonej kaliny z pestkami
New Africa, stock.adobe.com
0

W naszym ogrodzie rośnie ogromny krzew kaliny. Zbiory są zawsze obfite, więc jagody muszą być konserwowane w dużych ilościach. Lubię robić dżem z czerwonej kaliny z pestkami. Nie można go przechowywać dłużej niż rok, ale szczerze mówiąc, nigdy nie pozostaje przez długi czas.

Składniki

  • Kalina - 2 kg
  • cukier - 1,5 kg
  • kwas cytrynowy - 0,5 łyżeczka

Przepis na gotowanie krok po kroku

Usuń jagody kaliny ze szczotek i dokładnie spłucz zimną wodą.

Umieść na patelni, przykryj cukrem i rozgnieć tłuczkiem.

Przykryj i pozostaw na 1 godzinę.

Na małym ogniu zagotuj dżem i dodaj kwas cytrynowy.

Gotuj przez 10 minut, włóż do słoików i zwiń.

Olga Beznosiuk
przepis dodał (a):
Olga Beznosiuk
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy