brzoskwinie w puszkach w syropie na zimę

20 min
8 porcji
Brzoskwinie w puszkach w syropie na zimę
Africa Studio, stock.adobe.com
0

Prawie każdy sklep sprzedaje brzoskwinie w puszkach w syropie. Niestety nie są tanie, a smak niewiele cieszy. Lepiej kupić świeże owoce i samodzielnie przygotować konserwację. Dzielę się świetnym przepisem.

Składniki

  • brzoskwinie - 2 kg
  • cukier - 1 kg
  • kwas cytrynowy - na czubku noża
  • woda - 2 L

Przepis na gotowanie krok po kroku

Brzoskwinie przekrój na pół i obierz.

Napełnij wysterylizowane słoiki połówkami brzoskwiń.

Wlej wrzącą wodę, przykryj pokrywkami i pozostaw do ogrzania na 30 minut.

Odcedź do rondla, dodaj cukier, kwas cytrynowy i gotuj przez 3 minuty.

Wlej wrzący syrop do słoików, zwiń i odwróć do góry nogami.

Olga Beznosiuk
przepis dodał (a):
Olga Beznosiuk
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy