słone fale na zimę

1 godz. 0 min.
4 porcje
Solone falochrony na zimę
0

Nie ma grzybów, których nie można solić na zimę. A dzisiaj chcę podzielić się rodzinnym przepisem na słone fale. W naszym domu jest używany od lat i nigdy nikogo nie zawiódł. Mówię krok po kroku i szczegółowo!

Składniki

Przepis na gotowanie krok po kroku

Oczyść fale z gruzu i namocz je przez jeden dzień, kilkakrotnie zmieniając wodę.

Opłucz grzyby i gotuj przez 15 minut we wrzącej wodzie.

Ułóż falbanki z wywaru i ostudź.

Dodaj do nich liście, przyprawy, sól i czosnek pokrojony w plasterki.

Ponownie zagotuj wywar, w którym gotowano grzyby.

Wypełnij fale i pozostaw pod prasą. Gdy ostygną, włóż je do lodówki na jeden dzień.

Ułóż gotowe solone falbanki z solanką w sterylnych słoikach i zwiń.

Irina Kovaleva
przepis dodał (a):
Irina Kovaleva
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy