Nie ma grzybów, których nie można solić na zimę. A dzisiaj chcę podzielić się rodzinnym przepisem na słone fale. W naszym domu jest używany od lat i nigdy nikogo nie zawiódł. Mówię krok po kroku i szczegółowo!
Składniki
- Grzyby (fale) – 1.5 kg
- woda - 1 L
- czosnek - 4 ząbki
- liście porzeczki - 4 kawałki
- sól - 30 g
- czarny pieprz - 4 groszek
- ziele angielskie - 5 groszek
- liść laurowy - 5 sztuk
- Goździk - 5 pączków
Przepis na gotowanie krok po kroku
Oczyść fale z gruzu i namocz je przez jeden dzień, kilkakrotnie zmieniając wodę.
Opłucz grzyby i gotuj przez 15 minut we wrzącej wodzie.
Ułóż falbanki z wywaru i ostudź.
Dodaj do nich liście, przyprawy, sól i czosnek pokrojony w plasterki.
Ponownie zagotuj wywar, w którym gotowano grzyby.
Wypełnij fale i pozostaw pod prasą. Gdy ostygną, włóż je do lodówki na jeden dzień.
Ułóż gotowe solone falbanki z solanką w sterylnych słoikach i zwiń.
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy