dżem z agrestu i wiśni

25 min
12 porcji
Dżem z agrestu i wiśni
istetiana, stock.adobe.com
0

Ten przepis został kiedyś udostępniony mi przez przyjaciela. Dżem z agrestu i wiśni bardzo mi się podobał. Ponadto umiarkowanie gęsta konsystencja pozwala na użycie go jako nadzienia do pieczenia. Przygotuj, na pewno ci się spodoba!

Składniki

Przepis na gotowanie krok po kroku

Oczyść agrest z suchych ogonów i spłucz pod bieżącą wodą.

Zalej wiśnie osoloną wodą przez 15 minut, opłucz i oczyść z pestek.

W dużym rondlu umieść agrest i wiśnie. Przykryj cukrem i pozostaw na 1,5-2 godziny.

Umieść garnek na małym ogniu i gotuj przez 5-7 minut. Wyjmij z pieca i odłóż na bok do ostygnięcia.

Ponownie zagotuj masę, dodaj kwas cytrynowy i gotuj przez 5 minut.

Włóż gorący dżem do przygotowanego pojemnika, zwiń i odwróć do góry nogami. Jeśli to możliwe, owiń słoiki ciepłym kocem.

Olga Beznosiuk
przepis dodał (a):
Olga Beznosiuk
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy