Ten przepis został kiedyś udostępniony mi przez przyjaciela. Dżem z agrestu i wiśni bardzo mi się podobał. Ponadto umiarkowanie gęsta konsystencja pozwala na użycie go jako nadzienia do pieczenia. Przygotuj, na pewno ci się spodoba!
Przepis na gotowanie krok po kroku
Oczyść agrest z suchych ogonów i spłucz pod bieżącą wodą.
Zalej wiśnie osoloną wodą przez 15 minut, opłucz i oczyść z pestek.
W dużym rondlu umieść agrest i wiśnie. Przykryj cukrem i pozostaw na 1,5-2 godziny.
Umieść garnek na małym ogniu i gotuj przez 5-7 minut. Wyjmij z pieca i odłóż na bok do ostygnięcia.
Ponownie zagotuj masę, dodaj kwas cytrynowy i gotuj przez 5 minut.
Włóż gorący dżem do przygotowanego pojemnika, zwiń i odwróć do góry nogami. Jeśli to możliwe, owiń słoiki ciepłym kocem.
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy