Wielu przechodzi obok czarnych jagód, nawet nie wiedząc, ile pysznych można z nich zrobić. Najłatwiej jest ugotować kompot z czeremchy. Napój zachwyci pięknym kolorem i oczywiście smakiem. Możesz go natychmiast wypić lub zamknąć w słoikach na zimę.
Składniki
- Czeremcha - 500 g
- cukier - 150 g
- kwas cytrynowy - na czubku noża
- woda (filtrowane) – 4 L
Przepis na gotowanie krok po kroku
Umieść jagody czeremchy w przygotowanych słoikach, wypełniając nie więcej niż jedną trzecią objętości.
Zagotuj wodę, dodaj cukier, kwas cytrynowy i gotuj przez 3 minuty.
Wlej wrzący syrop do słoików z jagodami.
Przenieś słoiki do garnka z gorącą wodą i sterylizuj przez 10 minut.
Ostrożnie wyjmij słoiki, zwiń je i odwróć do góry nogami.
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy