kompot z czeremchy na zimę

20 min
14 porcji
Kompot z czeremchy na zimę
13smile, stock.adobe.com
0

Wielu przechodzi obok czarnych jagód, nawet nie wiedząc, ile pysznych można z nich zrobić. Najłatwiej jest ugotować kompot z czeremchy. Napój zachwyci pięknym kolorem i oczywiście smakiem. Możesz go natychmiast wypić lub zamknąć w słoikach na zimę.

Składniki

  • Czeremcha - 500 g
  • cukier - 150 g
  • kwas cytrynowy - na czubku noża
  • woda (filtrowane) – 4 L

Przepis na gotowanie krok po kroku

Umieść jagody czeremchy w przygotowanych słoikach, wypełniając nie więcej niż jedną trzecią objętości.

Zagotuj wodę, dodaj cukier, kwas cytrynowy i gotuj przez 3 minuty.

Wlej wrzący syrop do słoików z jagodami.

Przenieś słoiki do garnka z gorącą wodą i sterylizuj przez 10 minut.

Ostrożnie wyjmij słoiki, zwiń je i odwróć do góry nogami.

Olga Beznosiuk
przepis dodał (a):
Olga Beznosiuk
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy