solanka z imbirem i kapustą na zimę

1 godz. 20 min.
4 porcje
Solanka z imbirem i kapustą na zimę
0

Uwielbiam grzybową mieszankę z imbirem i kapustą, ale za każdym razem nie lubię jej gotować. A sezon na grzyby nie trwa wiecznie, a suszone grzyby są już trochę złe. Istnieje doskonałe rozwiązanie problemu-zagotuj więcej solanki i zwiń ją na zimę.

Składniki

  • kapusta - 2 kg
  • Rydzyk - 1.5 kg
  • cebula - 500 g
  • marchew - 500 g
  • cukier - 0.5 szklanki
  • Olej roślinny - 250 ml
  • sól - 1 art.
  • ocet - 1.5 art.
  • liść laurowy - 5 sztuk
  • czarny pieprz - 5 groszek

Przepis na gotowanie krok po kroku

Gotuj imbir przez 20 minut we wrzącej wodzie i pokrój losowo.

Rozdrobnij kapustę i rozgnieć rękami.

Posiekaj cebulę i marchewkę i smaż na złoty kolor na oleju razem z ryżem.

Osobno dusić kapustę przez 10 minut.

Wymieszaj wszystkie składniki oprócz octu.

Dusić mieszankę przez 20 minut, wlać ocet i zwinąć w wysterylizowane słoiki.

Irina Kovaleva
przepis dodał (a):
Irina Kovaleva
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy