Ostatnio kupiłem boczniaki od sprawdzonych grzybiarzy. Są po prostu stworzone do marynowania! Przygotowanie takich grzybów jest bardzo proste: wystarczy gotować z przyprawami i włożyć do czystych słoików. Wszystkie proporcje i cechy są dalej w przepisie.
Składniki
- boczniaki - 2 kg
- liść laurowy - 4 kawałki
- czarny pieprz - 10 groszek
- ocet - 120 ml
- cukier - 1 łyżeczka
- sól - 1,5 art.
- woda - 1 L
Przepis na gotowanie krok po kroku
Boczniaki opłucz i pokrój.
Zagotuj wodę z przyprawami, solą i cukrem.
Dodaj posiekane boczniaki i gotuj przez 15 minut na małym ogniu.
Wlej ocet i natychmiast zdejmij patelnię z ognia.
Ułóż grzyby w wysterylizowanych słoikach, zalej gorącą marynatą i zwiń.
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy