boczniaki leśne na zimę

25 min
8 porcji
Boczniaki leśne na zimę
Natalya Chumak, stock.adobe.com
0

Ostatnio kupiłem boczniaki od sprawdzonych grzybiarzy. Są po prostu stworzone do marynowania! Przygotowanie takich grzybów jest bardzo proste: wystarczy gotować z przyprawami i włożyć do czystych słoików. Wszystkie proporcje i cechy są dalej w przepisie.

Składniki

  • boczniaki - 2 kg
  • liść laurowy - 4 kawałki
  • czarny pieprz - 10 groszek
  • ocet - 120 ml
  • cukier - 1 łyżeczka
  • sól - 1,5 art.
  • woda - 1 L

Przepis na gotowanie krok po kroku

Boczniaki opłucz i pokrój.

Zagotuj wodę z przyprawami, solą i cukrem.

Dodaj posiekane boczniaki i gotuj przez 15 minut na małym ogniu.

Wlej ocet i natychmiast zdejmij patelnię z ognia.

Ułóż grzyby w wysterylizowanych słoikach, zalej gorącą marynatą i zwiń.

Olga Beznosiuk
przepis dodał (a):
Olga Beznosiuk
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy