solony dereń na zimę

15 min
1 porcja
Solony dereń na zimę
0

Jeśli uważasz, że jagoda nadaje się tylko do dżemu, kompotów i innych słodkich preparatów, to ten słony dereń na zimę z pewnością cię zaskoczy. Przekąska odpowiednio urozmaica klasyczny talerz pikli podczas każdej uczty.

Składniki

  • Dereń - 700 g
  • oliwa z oliwek - 3 art.
  • woda - 1 L
  • sól - 75 g

Przepis na gotowanie krok po kroku

Opłucz dereń i włóż do sterylnego słoika, nie sięgając 1 cm do krawędzi.

Wymieszaj zimną wodę z solą, aż się rozpuści i wlej Dereń.

Wlej oliwę z oliwek na wierzch, zamknij słoik nylonową pokrywką i przechowuj w chłodnym miejscu.

Pozostaw dereń na co najmniej 1-2 miesiące.

Irina Kovaleva
przepis dodał (a):
Irina Kovaleva
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy