Jednym z najbardziej niezwykłych zimowych preparatów w przepisach mojego tatusia jest suszony bakłażan. Są dobre jako samodzielna przekąska lub w sałatkach. Kiedyś uważałem, że nie można ich samemu ugotować. Okazało się, że wystarczy piekarnik.
Składniki
- bakłażan - 3 kawałki
- czosnek - 3 ząbki
- sól - 3 szczypta
- włoskie zioła - 3 szczypta
- przyprawy i przyprawy - 3 szczypta
- Olej roślinny - 100 ml
Przepis na gotowanie krok po kroku
Pokrój bakłażana w krążki 10 mm.
Wymieszaj z przyprawami do smaku. Ułóż plastry na blasze do pieczenia.
Wyślij go do lekko otwartego piekarnika w temperaturze 80-100 stopni na około 1-2 godziny.
Zmiel czosnek i podgrzej go olejem prawie do wrzenia.
Gdy bakłażany są w połowie suche, włóż je do czystych, suchych słoików.
Napełnij gorącym olejem i przechowuj w zimnym miejscu.
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy