suszone bakłażany w piekarniku na zimę

2 godz. 0 min.
2 porcje
Suszone bakłażany w piekarniku na zimę
0

Jednym z najbardziej niezwykłych zimowych preparatów w przepisach mojego tatusia jest suszony bakłażan. Są dobre jako samodzielna przekąska lub w sałatkach. Kiedyś uważałem, że nie można ich samemu ugotować. Okazało się, że wystarczy piekarnik.

Składniki

  • bakłażan - 3 kawałki
  • czosnek - 3 ząbki
  • sól - 3 szczypta
  • włoskie zioła - 3 szczypta
  • przyprawy i przyprawy - 3 szczypta
  • Olej roślinny - 100 ml

Przepis na gotowanie krok po kroku

Pokrój bakłażana w krążki 10 mm.

Wymieszaj z przyprawami do smaku. Ułóż plastry na blasze do pieczenia.

Wyślij go do lekko otwartego piekarnika w temperaturze 80-100 stopni na około 1-2 godziny.

Zmiel czosnek i podgrzej go olejem prawie do wrzenia.

Gdy bakłażany są w połowie suche, włóż je do czystych, suchych słoików.

Napełnij gorącym olejem i przechowuj w zimnym miejscu.

Irina Kovaleva
przepis dodał (a):
Irina Kovaleva
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy