Miłośnicy grzybów, sprawdź ten przepis na marynowane świnki z octem! To proste i szybkie danie, które stanowi doskonały dodatek lub przystawkę do mięsa i na gorąco. Pamiętaj, aby przygotować je z wyprzedzeniem, aby cieszyć się ich smakiem o każdej porze roku.
Składniki
- Grzyby (świnki) – 1.5 kg
- czosnek - 1 Głowa
- woda - 1 L
- cukier - 1 art.
- sól - 1 art.
- ocet (esencja) – 1 art.
- ziele angielskie - 5 groszek
- czarny pieprz - 5 groszek
- Goździk - 5 pączków
- liść laurowy - 4 kawałki
Przepis na gotowanie krok po kroku
Moczyć świnie w zimnej słonej wodzie przez jeden dzień. Zmień tę wodę kilka razy.
Opłucz grzyby i gotuj je przez 20 minut we wrzącej wodzie.
Osobno zagotuj litr wody ze wszystkimi przyprawami, cukrem i solą.
Ułóż losowo pokrojone wieprzowiny i czosnek i gotuj przez kolejne 15 minut.
Wlej ocet, gotuj grzyby przez 3 minuty i zwiń w sterylne słoiki.
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy