Przygotowanie kilku słoików domowych przetworów z różowego łososia jest znacznie łatwiejsze niż się wydaje. Jest też znacznie smaczniejszy i zdrowszy niż sklep, w którym nadal będziesz musiał wybierać między różnymi markami i kompozycjami. W przepisie opowiem o wszystkim bardziej szczegółowo.
Składniki
- różowy łosoś - 1.5 kg
- Olej roślinny - 100 ml
- ziele angielskie - 8 groszek
- liść laurowy - 2 kawałki
- mielony czarny pieprz - 1 łyżeczka
- sól - 2 łyżeczka
Przepis na gotowanie krok po kroku
Pokrój różowego łososia na filety i pokrój na porcje.
Włóż ziarna pieprzu i liście laurowe do słoików.
Ułóż różowego łososia warstwami, posypując je solą i mielonym pieprzem.
Wlej 50 ml oleju roślinnego do każdego słoika.
Przykryj je pokrywkami i umieść na blasze do pieczenia.
Wlej wodę do blachy do pieczenia i wyślij do zimnego piekarnika.
Ustaw 150 stopni i gotuj konserwy godzina.
Następnie kolejne 2 godziny w 180 stopniach.
Zwiń różowego łososia w puszkach i pozwól mu ostygnąć w piekarniku.