Słodko-kwaśne jagody są często używane jako podstawa do tworzenia różnych sosów do mięsa. Można je podawać natychmiast lub zamykać w małych słoikach na zimę. Spróbuj zrobić keczup z czerwonej porzeczki, a będziesz mile zaskoczony.
Składniki
- czerwona porzeczka - 1 kg
- ostra czerwona papryka - 1 strąk
- imbir - 20 g
- mielona kolendra - 0,5 łyżeczka
- cukier - 150 g
- sól - 25 g
- woda - 150 ml
Przepis na gotowanie krok po kroku
Pokrój ostrą paprykę wzdłuż i obierz nasiona. Obierz korzeń imbiru.
Umieść czerwone porzeczki w rondlu z wodą i gotuj przez 10 minut.
Przetrzyj miękkie jagody przez sito, aby pozbyć się nasion i skórki.
Zmiel imbir i ostrą paprykę w blenderze.
Dodaj pikantną mieszankę do kęsa porzeczki.
Dodaj cukier, sól, mieloną kolendrę i gotuj przez 10 minut na małym ogniu.
Włóż gorący sos do czystych, suchych słoików, zwiń i odwróć do góry nogami.
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy