Klasyczny Tkemali jest zrobiony ze śliwki lub śliwki wiśniowej, ale lubię też używać do tego innych owoców. Na przykład bardzo oryginalna odmiana tkemali z moreli. Do tego niesamowicie apetyczny kolor.
Składniki
- morele - 1 kg
- kolendra - 1 pęczek
- koperek - 1 pęczek
- Chili - 1 rzecz
- czosnek - 4 ząbki
- chmiel-suneli - 1 łyżeczka
- przyprawy i przyprawy - 1 łyżeczka
- sól - 1 łyżeczka
Przepis na gotowanie krok po kroku
Usuń pestki z moreli i napełnij połówki wodą, aby prawie je przykryła.
Gotuj przez pół godziny do miękkości i posiekaj w dowolny sposób.
Osobno posiekaj chili, czosnek i zioła.
Dodaj wszystkie składniki do moreli i gotuj tkemali przez kolejne 10 minut.
Zwiń sos do wysterylizowanych słoików.
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy