Nawet jeśli robisz konserwy po raz pierwszy, możesz mieć pewność, że uzyskasz doskonały wynik. Dzięki temu prostemu przepisowi z łatwością przygotujesz chrupiące i aromatyczne ogórki z jabłkami. Polecam używać owoców odmian Golden i Antonovka.
Składniki
- ogórki - 2,5 kg
- jabłka - 500 g
- koperek - 3 parasolka
- liście porzeczki - 4 kawałki
- czarny pieprz - 6 groszek
- ocet jabłkowy - 80 ml
- cukier - 80 g
- sól - 60 g
- woda (filtrowane) – 2,5 l
Przepis na gotowanie krok po kroku
Ogórki moczyć przez 3 godziny w zimnej wodzie.
Pokrój jabłka na ćwiartki, usuń rdzeń z nasionami.
Ułóż liście porzeczki, koperek, czarny pieprz, jabłka i ogórki w słoikach.
Zalej wrzącą wodą, przykryj pokrywkami i pozostaw na 20 minut.
Odcedź do rondla, dodaj cukier i sól.
Gotuj przez 2 minuty, wlej ocet i natychmiast zdejmij z ognia.
Wlej marynatę do słoików, zwiń, odwróć do góry nogami i dobrze zawiń.
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy