Moja książka kucharska zawiera wiele różnych przepisów na dżemy, w tym te z jabłek. Jednym z ulubieńców naszej rodziny jest ten dżem "Serenada". A dlaczego jest tak wyjątkowy i jak go właściwie ugotować-powiem ci dalej w przepisie. Naprawdę radzę spróbować!
Składniki
- jabłka - 1 kg
- pomarańczowy - 1 rzecz
- cytryna - 1 rzecz
- cukier - 1 kg
Przepis na gotowanie krok po kroku
Wyciśnij sok z cytrusów, dodaj cukier i zagotuj.
Gotuj syrop, aż cukier się rozpuści i dodaj skórkę do smaku.
Gotuj syrop przez kolejne 7-10 minut na małym ogniu, mieszając.
Pozostaw na 5 godzin. Usuń skórkę.
Jabłka pokrój losowo i włóż do syropu.
Doprowadź do wrzenia i gotuj dżem przez 40 minut na małym ogniu.
Wlej go do wysterylizowanych słoików i zwiń.
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy