Po raz pierwszy zajmujesz się konserwacją? W takim razie pokochasz ten przepis! Jurcha z cukinii to lekka przekąska warzywna przypominająca lecho. Jest przygotowywany bez sterylizacji i innych złożonych procesów. Smak można wzbogacić czosnkiem, pietruszką lub koperkiem.
Składniki
- cukinia - 1 kg
- papryka - 500 g
- pomidory - 800 g
- cebula - 300 g
- ocet - 120 ml
- Olej roślinny - 100 ml
- ziele angielskie - 3 groszek
- czarny pieprz - 10 groszek
- nasiona gorczycy - 0,5 łyżeczka
- cukier - 4 art.
- sól - 2 art.
Przepis na gotowanie krok po kroku
Pokrój cukinię, obraną cebulę i paprykę.
Obierz pomidory i posiekaj w blenderze.
Wymieszaj masę pomidorową z przyprawami, olejem, cukrem i solą. Gotuj przez 5-7 minut.
Dodaj cukinię, paprykę, cebulę i gotuj przez 15 minut na małym ogniu.
Wlej ocet, następnie przez kolejne 2 minuty i wyjmij z pieca.
Ułóż gorącą sałatkę w słoikach, zwiń, odwróć do góry nogami i zawiń w gruby ręcznik.
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy