Proces gotowania nie jest skomplikowany, ale długi. Warzywa są wstępnie ugotowane, przetarte przez sito, a dopiero potem następuje etap długiego gotowania. Ostatecznie pikantny keczup pomidorowy jest po prostu idealny!
Składniki
- pomidory - 3 kg
- ostra czerwona papryka - 1 strąk
- czosnek - 5 ząbki
- mielony czarny pieprz - 0,5 łyżeczka
- ocet - 80 ml
- cukier - 150 g
- sól - 100 g
- woda - 150 ml
Przepis na gotowanie krok po kroku
Pokrój pomidory na duże kawałki i włóż do rondla.
Dodaj wodę i gotuj przez 20 minut.
Przetrzyj powstałą masę przez sito, aby pozbyć się nasion i skórki.
Dodaj cukier, sól, mielony pieprz i gotuj na małym ogniu przez 45 minut.
Zmiel ostrą paprykę i czosnek w blenderze.
Dodaj pikantną mieszankę do garnka z masą pomidorową i gotuj przez kolejne 10 minut, od czasu do czasu mieszając.
Wlej ocet, wymieszaj i włóż do wysterylizowanych słoików.
Zwiń keczup, Odwróć słoiki do góry nogami i owiń ciepłym kocem.
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy