Każdego roku w sezonie świeżych warzyw gotuję cukinię w soku pomidorowym na zimę. To proste i bardzo smaczne. Warzywa są nasączone aromatycznym sosem, są chrupiące i umiarkowanie słone. Przekąskę można podawać z owsianką, makaronem, daniami rybnymi i mięsnymi.
Składniki
- cukinia - 2 kg
- czosnek - 50 g
- sok pomidorowy - 2 l
- ocet jabłkowy - 50 ml
- czarny pieprz - 5 groszek
- liść laurowy - 3 kawałki
- sól - 50 g
Przepis na gotowanie krok po kroku
Posiekaj cukinię i obrany czosnek.
Wymieszaj, dodaj sok pomidorowy, przyprawy i sól.
Na małym ogniu zagotuj i gotuj przez 10 minut.
Wlej ocet i po 2 minutach wyłącz ogrzewanie.
Ułóż w czystych, suchych słoikach, zwiń i owiń ciepłym kocem.
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy