galaretka Kalinowa z cukrem

1 godz. 0 min.
12 porcji
Galaretka z kaliny z cukrem
Beliakina Ekaterina, stock.adobe.com
0

Wiele osób wie o zaletach kaliny z pierwszej ręki, ale nie wszyscy kochają jej specyficzny smak. A jeśli ugotujesz pachnącą i zdrową galaretkę jagodową? Okaże się nie tylko najdelikatniejszy słodki przysmak, ale cały magazyn witamin w słoiku o prawdziwym działaniu leczniczym.

Składniki

Przepis na gotowanie krok po kroku

Żelatynę zalać 100 ml zimnej wody, wymieszać i pozostawić do spęcznienia na 20-40 minut.

Opłucz kiście kaliny pod bieżącą wodą, usuń jagody z gałązek, umieść w misce blendera. Dodaj 100 ml wody i ubij jagody, aż będą gładkie.

Odcedź powstałą masę przez podwójną warstwę gazy do naczynia do gotowania, aby oddzielić gęsty sok jagodowy. Tak więc wszystkie kości powinny pozostać w gazie.

Dodaj cukier i na małym ogniu zagotuj masę. Gotuj przez 20 minut.

Wprowadź spuchniętą żelatynę, dobrze wymieszaj i kontynuuj gotowanie galaretki jagodowej przez kolejne 5-7 minut. Żelatyna powinna całkowicie się rozpuścić.

Wlej gotową gorącą galaretkę do wcześniej wysterylizowanych słoików i zwiń. Taki przedmiot może być przechowywany w chłodnym, ciemnym miejscu przez 1 rok.

Katarzyna Parszyna
przepis dodał (a):
Katarzyna Parszyna
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy