Wiele osób wie o zaletach kaliny z pierwszej ręki, ale nie wszyscy kochają jej specyficzny smak. A jeśli ugotujesz pachnącą i zdrową galaretkę jagodową? Okaże się nie tylko najdelikatniejszy słodki przysmak, ale cały magazyn witamin w słoiku o prawdziwym działaniu leczniczym.
Przepis na gotowanie krok po kroku
Żelatynę zalać 100 ml zimnej wody, wymieszać i pozostawić do spęcznienia na 20-40 minut.
Opłucz kiście kaliny pod bieżącą wodą, usuń jagody z gałązek, umieść w misce blendera. Dodaj 100 ml wody i ubij jagody, aż będą gładkie.
Odcedź powstałą masę przez podwójną warstwę gazy do naczynia do gotowania, aby oddzielić gęsty sok jagodowy. Tak więc wszystkie kości powinny pozostać w gazie.
Dodaj cukier i na małym ogniu zagotuj masę. Gotuj przez 20 minut.
Wprowadź spuchniętą żelatynę, dobrze wymieszaj i kontynuuj gotowanie galaretki jagodowej przez kolejne 5-7 minut. Żelatyna powinna całkowicie się rozpuścić.
Wlej gotową gorącą galaretkę do wcześniej wysterylizowanych słoików i zwiń. Taki przedmiot może być przechowywany w chłodnym, ciemnym miejscu przez 1 rok.