Sałatka & 171; Alenka&187; z buraków na zimę

1 godz. 20 min.
8 porcji
Sałatka
0

Sałatki w puszkach pomagają, gdy przychodzą niespodziewani goście. Wystarczy wyjąć ze spiżarni sałatkę Alenka z buraków, a gotowa przekąska na świątecznym stole zaskoczy wszystkich. Zostań fanem sałatek warzywnych, próbując ugotować buraki w ten sposób.

Składniki

Przepis na gotowanie krok po kroku

Dobrze spłucz wszystkie warzywa. Zetrzyj buraki i marchewki na koreańskiej tarce do marchwi.

Pokrój cebulę w kostkę, a paprykę w cienkie paski.

Wlej olej roślinny na patelnię z grubym dnem,podpal. Dodaj cebulę i przełóż czosnek przez prasę. Smażyć na złoty kolor.

Dodaj marchewkę i paprykę, smaż przez około 10 minut.

Dodaj buraki, wymieszaj, przykryj i gotuj na wolnym ogniu przez 5 minut.

Przełóż pomidory przez maszynę do mięsa i dodaj do garnka. Następnie dodaj ostrą paprykę, sól, cukier i ocet. Dobrze wymieszaj i gotuj na wolnym ogniu przez 35 minut.

Wlej gotową sałatkę do wysterylizowanych słoików, zwiń i przechowuj w chłodnym miejscu.

Julia Cion
przepis dodał (a):
Julia Cion
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy