Sałatka & 171; Alenka&187; z buraków na zimę
Sałatki w puszkach pomagają, gdy przychodzą niespodziewani goście. Wystarczy wyjąć ze spiżarni sałatkę Alenka z buraków, a gotowa przekąska na świątecznym stole zaskoczy wszystkich. Zostań fanem sałatek warzywnych, próbując ugotować buraki w ten sposób.
Składniki
Przepis na gotowanie krok po kroku
Dobrze spłucz wszystkie warzywa. Zetrzyj buraki i marchewki na koreańskiej tarce do marchwi.
Pokrój cebulę w kostkę, a paprykę w cienkie paski.
Wlej olej roślinny na patelnię z grubym dnem,podpal. Dodaj cebulę i przełóż czosnek przez prasę. Smażyć na złoty kolor.
Dodaj marchewkę i paprykę, smaż przez około 10 minut.
Dodaj buraki, wymieszaj, przykryj i gotuj na wolnym ogniu przez 5 minut.
Przełóż pomidory przez maszynę do mięsa i dodaj do garnka. Następnie dodaj ostrą paprykę, sól, cukier i ocet. Dobrze wymieszaj i gotuj na wolnym ogniu przez 35 minut.
Wlej gotową sałatkę do wysterylizowanych słoików, zwiń i przechowuj w chłodnym miejscu.